glas med stearin

Guide: Sådan bliver genbrugsglas til fyrfadslys

Det er heldigvis meget nemt at lave sine egne stearinlys ud af genbrugsglas, og det gør det lige en tand hyggeligere at tænde for hjemmelavede lys, end dem, man kan købe i butikkerne.

Har du mod på at lave dine egne personlige værtindegaver, er disse lys helt sikkert en gave, der vil blive sat stor pris på.

Hvis familen vil være med, er det helt sikkert også en aktivitet, som børnene vil elske, og du kan med fordel tage dem med helt fra starten, hvor de kan få lov til at dekorere deres egne glas, inden de bliver lavet til stearinys.

Det er heldigvis nemt at komme i gang, men du skal sørge for at have købt de ting, du skal bruge, inden trangen til at lave lys melder sig, for det er ikke alle butikker, der ligger inde med eksempelvis stearin og væger. Du kan til gengæld finde det, du skal bruge flere steder på nettet, så det kommer lige til din postkasse.

Indeholder reklamelinks.

Dette skal du bruge

For at komme i gang med dine hjemmelavede stearinlys, skal du bruge følgende:

  • Glas – gem dine glas fra rødbeder, pesto eller andet
  • Stearinmasse
  • Væge
  • Træpinde til at holde vægerne
  • Evt. citronolie – eller en anden valgfri duft
  • Evt. lysvoks til at farve stearinen
  • Gryde eller skål til vandbad – jeg brugte en sauterpande og en lille sovsegryde med tud, som gør den nemmere at hælde af

Sådan gør du

Når du skal i gang med at lave dine stearinlys, skal du allerførst finde ud af, om du ønsker en klassisk, hvid stearin, eller om du ønsker at tilføje en duft og/eller en farve.

Placer vægerne

Det første du skal gøre, er at gøre dine glas klar, så du ikke skal til at ordne det, når stearinen er varmet op og klar. Vægen placeres i midten af glasset, og det er en rigtig god idé at binde den op på en pind, som lægges henover glasset. Så bliver den på det rigtige sted, når du begynder at hælde stearin i glasset.

Stearinen varmes op

Når du skal opvarme din stearinmasse, skal du lave et vandbad. Brug en sauterpande eller en gryde, og fyld lidt vand i. Placer en mindre gryde ovenpå, og hæld stearinen i den lille gryde.

Nu tænder du for komfuret, og indstiller det til middelvarme, så vandet ikke begynder at boble, men blot sørger for, at stearinen smeltes.

Tip: Har du valgt at tilføre duft eller farve til din stearin, skal du tilføje det nu.

Guide: Sådan bliver genbrugsglas til fyrfadslys 3

Stearinen hældes på glas

Når hele din stearinmasse er smeltet, er det tid til at hælde den over på glassene. Hæld så vidt muligt ned i midten af glasset uden at ramme vægen. Ret vægen til, så den er i centrum af glassen og så den er strammet godt ud op mod træpinden.

Du kan altid sætte gryden tilbage i det varme vand, så stearinmassen ikke begynder at stivne, mens du retter glas til eller lige skal have en væge mere i et glas, hvis der lige var stearin nok til ét glas mere.

Herfra er det blot at vente på, at massen er stivnet – det tager gerne et døgns tid, så lav dine lys i god tid, hvis du skal bruge dem som gave.

Guide: Sådan bliver genbrugsglas til fyrfadslys 4

Dekorer dine glas med servietter

Det er en fordel at dekorere glassene, inden man begynder at lave dem til lys. Men nåede man det ikke, kan det sagtens lade sig gøre efter. Jeg bruger ofte servietter og limlak til at dekorere mine genbrugsglas, og det er en hyggelig aktivitet, som hele familien kan være med til.

Guide: Sådan bliver genbrugsglas til fyrfadslys 5

Vil du give dine genbrugsglas et ekstra personligt præg, kan du gøre det på en nem og enkel måde – du skal blot bruge servietter og limlak. Med andre ord: decoupage. Det er en supernem og enkel aktivitet, som alle i familen kan være med til.

Se her, hvordan du pynter dine glas med servietter.

Guide: Sådan bliver genbrugsglas til fyrfadslys 7
Indlæg oprettet 35

En tanke om “Guide: Sådan bliver genbrugsglas til fyrfadslys

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen