Morgenmadsvafler

Lækre vafler og simremad i børnehøjde – tag børnene med i køkkenet

Ah, endelig blev det søndag. En søndag helt uden noget på programmet. Det er de søndage, der er allerbedst, hvis du spørger mig. Weekenden havde ellers budt på familiehygge og børnefødselsdag. Superhyggeligt med begge dele, men det er nu også dejligt slet ikke at skulle noget i en periode, hvor kalenderen er godt presset af julearrangementer, klippeklister og æbleskiver og glögg i mængder.

Men selvom det er dejligt ikke at have noget på programmet, kræver det alligevel, at der sker lidt, hvor børnene kan være med.

Søndagshygge – hvad skal vi lave…i køkkenet?

Hvilke aktiviteter skal man vælge, hvis det bare skal være helt nede på jorden og hyggeligt? Hos os er det næsten altid køkkenet, der kalder, når vi har en hyggelig hjemmedag. Vi bager gerne lækre, sprøde knækbrød med masser af kerner, en svampet chokoladekage eller små banabrød (jeg tilsætter altid en god portion kokos mmmmhh), som er gode til madpakken også – og jeg kan næsten altid lokke vores datter til at være med til det hele.

Vafler til morgenmad!

Et stort hit er vaffeljernet. Da vi vågnede om morgenen og havde fået tændt op i brændeovnen og sat kaffe over, blev vi enige om, at vi skulle have gang i vaffeljernet. Vafler til morgenmad er faktisk slet ikke så tosset, og der findes mange opskrifter på vafler, der er ikke er så syndige og måske endda sunde.
Det gode ved vaflerne er også, at det hele bare skal en tur i blenderen, og så er vaffeldejen klar. Det er nemt, og af en eller anden grund er blenderen nogenlunde det sjoveste køkkenredskab, vi har, hvis du spørger min datter.

Sådan laver du lækre morgenmadsvafler

sunde vafler
Sunde morgenmadsvafler

Vi startede med havregrynene, som blev blendet til en slags mel, og derefter kom resten af  ingredienserne i, inden det hele blev blendet sammen til en blød og lækker vaffeldej. Vi har forsøgt os med at putte fedtstof i dejen, men det virker ikke helt efter hensigten på vaffeljernet, og vaflerne sætter sig fast. Derfor putter vi i stedet en lille klar smør på ved hver vaffel, inden dejen kommer på.

Vil du prøve at lave disse lækre morgenmadsvafler (som i øvrigt kan fryses ned og snildt bruges til madpakken), så skal du bruge følgende:

  • 3-4 del havregryn
  • 1 banan 
  • 1 dl vaniljeyoghurt
  • 4 dl mælk
  • 2 æg
  • 1 tsk bagepulver
  • 1-2 tsk vaniljesukker
  • Fedtstof til vaffeljernet

Psst.. Smid lidt skyr eller yoghurt med forskellige bær på toppen – så går det rent hjem hos hele familien.

Og så i bad!

Efter morgenmaden og vaflerne, var det tid til et langt og lækkert søndagsbad til prinsessen. Vi er så heldige at have badekar, og det bliver flittigt brugt, når Mathilde skal have skyllet sand, jord og diverse andre ting ud af håret efter en lang og skøn dag på legepladsen i skolen.

Hvis det skal være ekstra hyggeligt, sætter vi gerne noget børnemusik på, mens hun bader i store badeskumskyer sammen med Barbiedukker og badeænder. Selv hunden synes, at det er så hyggeligt, at han gerne kommer med ud på badeværelset.

Lækre vafler og simremad i børnehøjde - tag børnene med i køkkenet 1
Marley med skumhat

Æggesalat er sagen

Nogle børn er glade for leverpostej, andre for spegepølse – hos os har det af en eller anden grund altid været æggesalat, der har været et monsterhit. På et tidspunkt tænkte jeg, at det var ved at være lidt for meget med al den æggesalat, men heldigvis aftog det med tiden, og vi fik proppet lidt mere forskelligt i hende. Men det ændrer ikke på, at æggesalat stadig er et hit, og til frokost søndag skulle vi naturligvis have æggehørmer på rugbrød – og den skulle naturligvis være hjemmelavet.

Mathilde er så stor nu, og vant til at være med i køkkenet, at hun faktisk næsten kunne lave det hele selv. Æggene blev kogt, pillet og hakket, og dressingen blev mikset.

Vi bruger følgende opskrift:

  • 6 æg
  • 1 dl. Mayonnaise
  • 3 spsk sød fransk sennep
  • En lille sjat mælk – eller A38
  • Salt
  • Peber

Denne opskrift er sikker hver gang, og udover lidt grønt og ostehaps, røg der to store stykker rugbrød med æggesalat i skuffen.

En tur i hundeskoven – og søndagssimremad for hele familien

Søndag var været virkelig flot. Det var koldt, Men det var flot – og det kaldte naturligvis på en tur i hundeskoven. Her kan alle få noget frisk luft, og hunde, børn og voksne kan få krudtet lidt af og komme lidt ud. Det er rart med en hjemmedag – men det er nu slet heller ikke så tosset lige at få lidt frisk luft alle mand. 

Alle nød den hyggelige tur i det dejlige vejr, og med et besøg i hundeskoven. Der ligger  faktisk mange hundeskove rundt omkring, og det er ikke et krav, at man har en hund med. Så er du hundemenneske, og vil du ud at have et smil på læben og lidt frisk luft med familien, så kan du finde fiind en hundeskov tæt på dig.

Simremad i børnehøjde – gør madlavningen til en leg

Efter en god omgang frisk luft, var det tid til aftensmad. Og når det er koldt og mørkt udenfor, er der ikke noget bedre end simremad, som bare passer sig selv og bliver bedre og bedre jo længere, det står i ovnen.

Vi havde en svinemørbrad liggende, som skulle bruges. Den skulle ned i en skøn sovs af hakkede tomater, løgbåde, bladselleri, gulerødder, svampe, hvidløg, lidt rødvin, tomatpuré, paprika, rosmarin og timian. Hertil blev vi enige om at lave en lækker mos af jordskokker, kartofler og rosenkål – toppet med parmesanost mmmm 🙂

simremad

Simremaden blev et projekt, som vi gik og hyggede os med længe, og Mathilde gav den gas med kartoffelskrælleren, og hun fik ordnet både kartofler, gulerødder og jordskokker – med lidt hjælp. 

Mathilde får lov til at være med til det hele i køkkenet, og hun har været med, siden hun var helt lille. Så giv børnene lov til at trykke, røre, slå ud, ælte og mase. De lærer en masse af det – og så er det superhyggeligt. 

Mathilde skræller kartofler
Mathilde skræller kartofler – mange kartofler 🙂

Tager du børnene med i køkkenet, er det også en god mulighed for at lære dem en masse om grøntsager, kød eller ingredienser. Her kan man også at øve noget af det, de er i gang med at lære i skolen. Vores datter er ved at lære at læse, så vi staver os igennem aaaaaalle grøntsagerne og øver bogstavernes lyde.

Her er et par gode ting at snakke om, mens du har børnene med i køkkenet – kan naturligvis tilpasses børnenes alder:

  • Hvad har vi puttet i maden?
  • Er det en frugt eller en grøntsag?
  • Hvor kommer kødet fra?
  • Hvordan staver man til de ting, vi har puttet i maden?
  • Nævn alle de ting i køkkenet, der starter med et bestemt bogstav
  • Hvilket tal står der på køkkenvægten?
  • Smager det sødt, surt eller salt?
  • Hvor mange ting, har vi kommet i maden?
  • Hvad rimer gulerod, ost, mælk mv. på?

Vi har en masse sjov ud at at quizze, når vi er i køkkenet – og ellers kan man også bare bruge tiden til at snakke sammen. Det er nu også dejligt .)

En anden sidegevinst ved at tage børnene med i køkkenet er, at de bliver meget stolte over den mad, de har lavet – OG de vil rigtigt gerne spise maden, når de nu selv har lavet den.

Trænger I til at få lidt mere luft en stille søndag, så læs mere om, hvordan du gør løbeturen for hele familien sjovere lige her.

Indlæg oprettet 35

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Relaterede indlæg

Gå i gang med at taste din søgning herover og tryk enter for at søge. Tryk ESC for at annullere.

Tilbage til toppen